Dennis & Lilian reizen door Egypte

De verplaatsing van de tempels van Abu Simbel

Toen de Egyptische regering in de jaren 50 het besluit nam om de hoge dam te bouwen dreigde alle antieke monumenten langs het Nubische deel van de Nijl voorgoed onder water te verdwijnen, zo ook de tempels van Abu Simbel. Een aantal monumenten werd steen voorsteen afgebroken en op een hoger gelegen plaats weer opgebouwd. Omdat de tempels van Abu Simbel uit de rotsen waren gehakt konden deze niet steen voor steen verplaatst worden.

Om de tempel toch te redden werd er in 1964 een dam rond het tempelterrein gebouwd en werd de zandsteen geïnjecteerd met kunsthars. Vervolgens werden de tempels met de hand voorzichtig in stukken gezaagd.
De 2000 enorme rotsblokken, die per stuk ca. 22 ton wogen, werden 200 meter landinwaarts en 65 meter hoger weer als een enorme legpuzzel in elkaar gezet. Over de tempels werden twee met zand en grind gevulde koepels gebouwd om de vorm van de berg waaruit de tempels waren losgehakt te reconstrueren.

verplaatsing.jpg

Ook is het gelukt om de tempels in een positie te herbouwen waarbij weer 2 x per jaar de zonnestralen tot achterin de tempel rijken. Het is nu alleen één dag later dan dat dat vroeger gebeurde.
De hele verplaatsing duurde bij elkaar iets meer dan vier jaar en de tempel kon in 1968 dan ook weer voor het publiek geopend worden.

Geen reacties

No comments yet.

Leave a comment