Dennis & Lilian reizen door Egypte

Abu Simbel

De tempels van Abu Simbel zijn gebouwd door de machtigste farao aller tijden, Ramses II. De ingang van de grote tempel is versierd met vier enorme beelden van de farao zelf. Het tempelcomplex markeerde de zuidelijke grens van het Egyptische rijk en was bedoeld om de macht van de farao’s te laten zien aan iedereen die vanuit het zuiden kwam.

De bouw van de tempels die op de westoever van de Nijl in de rotsen zijn uitgehouwen is begonnen in 1274 v.C. en heeft 30 jaar geduurd. De tempels raakten na verloop van tijd in verval en raakten uiteindelijke bijna helemaal bedolven onder het zand. De tempels werden nergens in de geschiedenis vermeld totdat in 1813 een Zwitserse onderzoeker ze bij toeval ontdekte. Over de grote tempel schreef hij: “Een compleet hoofd en een gedeelte van de borst en armen van een van de standbeelden steken nog boven het zand uit. Van het standbeeld daarnaast is het hoofd afgebroken en het lichaam zit tot boven de schouders in het zand. Van de twee andere beelden is alleen de hoofdtooi te zien.”

In het begin beperkte men zich tot het zoeken naar de ingang van de tempels, die in 1817 werd gevonden door een Italiaanse avonturier. Hij was diep teleurgesteld door het interieur en nam alleen een paar beeldjes mee uit de tempen en hield het na drie dagen voor gezien. Ruim 90 jaar later in 1909 werden de tempels helemaal uitgegraven.

kleine-tempel-buiten.jpg

De Kleine tempel – de tempel van Hathor

Deze tempel ligt ten noorden van de hoofdtempel van Ramses. Hij is kleiner en gebouwd ter ere van Ramses’ geliefde vrouw Nefertari. De tempel is gewijd aan de godin Hathor, de godin van de liefde, het plezier en de schoonheid, die in het oude Egypte het meest geassocieerd werd met de rol van de koningin.

 kleine-tempel-binnen.jpg

Voor deze tempel staan 6 beelden van 10 meter hoog. Vier van de beelden zijn van Ramses en twee van de koningin Nefertari. Binnen in de tempel is een hal met 6 zuilen met Hathorkapitelen. De muren zijn versierd met afbeeldingen van Nerfertari.

grote-tempel-buiten.jpg

De grote tempel – De tempel van Ramses II 

De grote tempel met zijn vier 21 meter hoge zittende kolossen is zeer indrukwekkend. Dit zijn de hoogste overgebleven beelden in Egypte. De handen alleen al zijn langer dan de lengte van een gemiddeld mens. Boven de hoofdingang, tussen de hoofden van de kolossen, zit een afbeelding van de zonnegod Re, met de valkenkop. De tempel is van binnen minder spectaculair. Hij is 60 meter diep in de rotsen uitgehakt. In de eerste zuilenzaal staan nog eens acht standbeelden van Ramses die aan de zuilen vastzitten. De reliëfs op de muren hebben soms nog de schitterende kleuren waarin ze meer dan 3000 jaar geleden zijn geschilderd.

 grote-tempel-binnen.jpg

In één van de zalen is te zien dat de reliëfs op de muren om een onverklaarbare reden niet zijn voltooid. De meest verre kamer is het allerheiligste, hier staan vier kleine beeldjes van de goden Ptah, Amon-Re, de goddelijke Ramses en Re-Harachte. Twee keer per jaar schijnen de eerste zonnestralen zo door de smalle tempelingang dat ze precies drie van de vier beeldjes vallen.

Geen reacties

No comments yet.

Leave a comment