Dennis & Lilian reizen door China

Info: Hong Kong Trams

Hong Kong’s eerbiedwaardige oude trams zijn langzaamste en minst flitsende wijze van vervoer, maar het is goedkoop en leuk. Naast de Star Ferry ligt deze wijze van vervoer het meest na aan het hart van de inwoners van Hong Kong. De 164 hoge, smalle rijtuigen zijn uniek in de wereld. Ze rijden en hobbelen over een 16 km lang spoor langs de noordelijke zijde van Hong Kong Eiland.

dubbeldekker-tram-2.jpg

De elektrische trams reden voor het eerst in 1904 tussen Kennedy Town in het westen en Shau Kei Wan in het oosten. Het netwerk is in de loop der tijd verder uitgebreid met 5 routes die allen langs Sheung Wan, Central en Admiralty lopen. Een route buigt af naar het zuidoosten en loopt rondom het Happy Valley Racecourse. Deze route werd ons sterk afgeraden.

In de beginperiode maakten mensen dankbaar gebruik van de mooi aangelegde rails om hun wagens over voort te trekken of duwen. Omdat dit vertragingen veroorzaakte werd in 1911 een wet van kracht die voertuigen met een zelfde wielbasis als de trams verbood. Deze wet bestaat nog steeds.

dubbeldekker-tram-donker.jpg

De originele tramroute die dateert van meer dan 100 jaar geleden volgde toen de kustlijn van Hong Kong Eiland. Deze is nu ruim een halve kilometer opgeschoven door landwinning. Dit verklaart de soms onlogische bochten en ligging van het spoor.

Tekst: Vertaald uit Lonely Planet – Best of Hong Kong
Foto’s: Dennis & Lilian

Website: Transport Department Hong Kong
Prijzen: HK$ 2 p.p. / HK$ 1 p.p. voor kinderen en 65-plussers
Tijden: 6.00 – 00.30 uur
Metro: Sheung Wan, Central, Admiralty, Wan Chai en Causeway Bay

Geen reacties

No comments yet.

Leave a comment