Dennis & Lilian reizen door China

Info: Grote Boeddha van Leshan

Hoog boven het punt waar twee rivieren samenstromen, aan de voet van de Lingyun-heuvel bij Leshan staat een gigantisch Boeddhabeeld. Het is uitgehakt uit een rotswand en is 71 meter hoog. Het beeld is ruim 1200 jaar geleden tijdens de Tang dynastie gemaakt.

 leshan-1.jpg

De Chinezen hebben een gezegde: “Boeddha is een berg, de berg is Boeddha.” Alleen al het hoofd van deze Boeddha is 15 meter hoog en zijn oren zijn 7½ meter lang. Op zijn voeten kunnen 100 mensen tegelijk staan terwijl hij met zijn 3 meter breede ogen op hun neerkijkt. De hier weergegeven Boeddha is de Maitreya of toekomstige Boeddha.

 leshan-2.jpg

Haitong, een vrome monnik uit de nabijgelegen Lingyun-tempel (Lingyunsi) begon dit liefdewerk in 713, maar hij stierf voordat het beeldhouwwerk 90 jaar later werd voltooid. Hij begon eraan opdat Boeddha’s aanwezigheid de woelige wateren van de rivieren Dadu en Min, die vele levens hadden gekost, tot bedaren zou brengen.

 leshan-3.jpg

Ooit werd het beeld beschermd door een houten gebouw, maar dat werd tijdens de Ming dynastie verwoest. Via in de rotswanden uitgehakte trappen kunnen bezoekers van het hoofd naar de voeten lopen en weer terug. Boven Boeddha’s hoofd staat de Grote Boeddha-tempel (Dafosi).

 leshan-4.jpg

Tekst: National Geographic reisgids China
Foto’s: Dennis & Lilian

Entreeprijs: 70 Yuan p.p.

Geen reacties

No comments yet.

Leave a comment