Dennis & Lilian reizen door China

Info: Grote Wilde Gans pagode

 grote-wilde-gans-pagode-1.jpg

De Big Wild Goose Pagoda (Dayan Ta) werd gebouwd door keizer Gao Zong in 648 na Chr. ter ere van zijn moeder, keizerin Wende. Dit was tijdens de Tang dynastie (7e – 10 eeuw) de beroemdste tempel van Chang’an, zoals Xi’an toen nog heette).

grote-wilde-gans-pagode-2.jpg

In de hoofdtempel worden drie beelden van Boeddha gevlankeerd door de 18 Arhats of Luohan. De Luohan zijn volmaakte mensen die bevrijd zijn van het rad van wedergeboorte. Ze worden meestal met zijn achttienen afgebeeld terwijl ze Guanyin aanbidden, of staan in twee rijen van negen langs tempelmuren. Ze blijven hier tot de komst van de volgende boeddha.

grote-wilde-gans-pagode-3.jpg

Xuan Zang (602 – 664), de beroemde boeddhistische missionaris die geschriften uit India verzamelde, beheerde de tempel. De Grote Gans-pagode werd gebouwd om de honderden boeken die hij meebracht op te bergen. Hij werd tijdens de regering van keizerin Wu Zeitan herbouwd als vierkante, bakstenen pagode in de Tang-stijl.

grote-wilde-gans-pagode-4.jpg

Tekst: National Geographic China
Foto’s: Dennis & Lilian

Entreeprijs: 25 Yuan p.p.
Om de pagode te beklimmen moet je extra betalen (ca. 5 Yuan p.p.)

Geen reacties

No comments yet.

Leave a comment