Dennis & Lilian reizen door Afrika

Mangoeste

mangoeste.jpg

 In zuidelijk Afrika leven 8 verschillende soorten mangoeste. De zebramangoeste is de meest voorkomende. Het kleine roofdier heeft een totale lengte van 50 cm waarvan een derde wordt ingenomen door de staart. Het gewicht ligt rond de 2 kilo. Kenmerkend voor de zebramangoeste is de bruinzwart-gestreepte rug. De rest van de vacht is grijsbruin. Het dier komt in Zimbabwe, Botswana en Namibië algemeen voor maar heeft een duidelijke voorkeur voor lichte bossen waar de bomen bescherming tegen roofvogels bieden. Het leeft in groepen van 30 tot 50 dieren. De mangoeste slaapt ’s nachts in rotsspleten, holle bomen en verlaten termietenheuvels en verzamelt overdag zijn voedsel dat bestaat uit larven, insecten, kikkers, muizen, padden, vogels, eieren en fruit. De jongen drinken binnen een groep bij iedere vrouw die melk kan geven. De belangrijkste vijanden zijn roofvogels, maar ook leeuwen, luipaarden en
wilde honden jagen op mangoesten.

<< Vorige | Volgende >>

Geen reacties

No comments yet.

Leave a comment