Dennis & Lilian reizen door Afrika

Okavangodelta

Dag 7: Dinsdag 31 mei 2005

Vanmorgen gaat de wekker weer vroeg maar dat is geen probleem want we waren toch al uitgeslapen. Om 6 uur zitten we aan een beker thee gezet van water uit de rivier. Het laatste slokje drinken we niet op want daar zit zand in. Om kwart voor zeven vertrekken we voor een gamewalk. Ik heb gisteren mijn lies een beetje overbelast dus wij kiezen voor een korte wandeling (ca. 2 uur) en krijgen een eigen gids mee met z’n tweeën. Onderweg zien we zeer veel vogels die we nu een stuk beter kunnen zien en fotograferen omdat ze minder snel wegvliegen voor een klein groepje.

vogel-1.jpg

Ook zien we weer een eekhoorn die snel zijn holletje in een boom opzoekt als wij eraan komen. We staan stil bij een sausagetree. Deze boom heeft vruchten in de vorm van een dikke worst die voornamelijk door olifanten en apen worden gegeten. De mokoro’s waarin we door de delta varen zijn ook uit het hout van deze bomen gesneden. Tegenwoordig stelt de overheid van Botswana ook glasfiber mokoro’s beschikbaar aan haar inwoners om te voorkomen dat alle sausagetrees gekapt worden, maar wij hebben nog in echte houten boten gevaren.

vogel-2.jpg

Weer terug in het kamp zien we dat Lesley inmiddels is begonnen met het klaarmaken van het ontbijt. Hij heeft 60 eieren in een pan gemikt om er roerei van te maken. Ook staat er een pan met witte bonen in tomatensaus op het kampvuur. Natuurlijk is er ook brood met jam en/of pindakaas bij.

Aan het eind van de ochtend gaan we samen met Frank en Marcha naar het riviertje om te zwemmen. Het water is mooi helder en we gebruiken een halve watertank (5 liter) als stortdouche. Dat frist lekker op. Helaas komen even later twee groepen mokoro’s voorbij varen (waaronder een Djosergroep die op 15 mei in Kaapstad is gestart). Nu is het water weer troebel van al het losgewoelde zand.
Terwijl wij lekker in het riet van de zon genieten zien we een mooie bruin-witte ooievaar door de lucht cirkelen.

In de middag zoeken we weer een plekje in de schaduw om wat te lezen en in het dagboekje te schrijven. Dennis heeft de kaart van zuidelijk Afrika erbij gepakt en tekent samen met Lesley de route die we gaan rijden in op de wegenkaart die we bij de ANWB hebben gekocht voor de vakantie.

kookvrouw.jpg

We filmen een stukje terwijl de poolervrouwen koken op het kampvuur. Het lijkt wel of ze over vuurvaste handen beschikken want ze pakken de hete pannen zo met hun blote handen van het vuur. Later laten we de beelden op het kleine schermpje van de camera terugzien aan de poolers. Dat vinden ze helemaal geweldig en ze kruipen met z’n allen lachend om me heen terwijl ze elke keer naar het schermpje wijzen. Jammer dat ik hun taal niet kan verstaan.

Aan het eind van de middag gaan we nog een stukje varen in de mokoro’s. Wie het wil mag ook proberen om zelf een stukje te varen. Dennis wil het wel eens uitproberen en komt erachter dat het lang niet meevalt om goed te sturen in de uitgeholde boomstam. We genieten van de zonsondergang en varen daarna snel terug naar het kamp voordat het helemaal donker is. Lesley is alweer druk bezig om ons avondeten te bereiden.

 zonsondergang-delta.jpg

De pot schaft vanavond rijst met een saus van veel groeten en bacon. Na het eten zitten we gezellig samen met de poolers rondom het kampvuur. Eén van de poolers vertelt verhalen over hoe gevaarlijk de dieren hier kunnen zijn. We roken nog een sigaartje en drinken een blikje frisdrank en kruipen rond half tien onze tent in om te gaan slapen.

Geen reacties

No comments yet.

Leave a comment