Dennis & Lilian reizen door Afrika

De Baobab

Zonder twijfel het meest spectaculaire stuk flora dat Afrika heeft te bieden, is de baobab. In Afrika komen zes soorten van deze boom voor: één op het vaste land en de overige 5 varianten op Madagaskar. Het opmerkelijke aan deze enorme bomen is niet zozeer de hoogte van max. 25 meter als wel de enorm dikke stam die een omtrek tot 45 meter kan bereiken. De takken steken volgens een grillig patroon in de lucht. Omdat de baobab het grootste gedeelte van het jaar geen blad draagt lijkt het wel of de boom op z’n kop staat, met de wortels de lucht in. De Bushmen geloven dat de bomen vanuit het paradijs op aarde worden gegooid waarbij ze met een kruin in de aarde boren.
Baobabs kunnen erg oud worden. Sommige experts houden het op 1000 jaar andere zeggen dat ze wel 4000 jaar oud kunnen worden. De baobab is het grootste deel van het jaar kaal en draagt alleen in de regentijd blad en vruchten. het hout is sponzig en nat en daardoor zowel ongeschikt voor brandhout als voor constructiehout. In 1916 werd op Madagaskar eindelijk een nuttige toepassing van het hout gevonden als grondstof voor de papierindustrie. Het succes was zo groot dat de baobab met uitroeiing werd bedreigd.

baobab.jpg

Voor dieren is de baobab van groot belang. Bavianen en meerkatten zijn dol op haar vruchten (vandaar dat de boom ook wel apenbroodboom wordt genoemd) en veel dieren brengen in de bomen de nacht (of nachtdieren de dag) door. Bijzondere bewoners van de baobab zijn de Ethiopische geelsnaveltok en de roodsnaveltok. Van deze neushoornvogels wordt het vrouwtje in een holte in de baobab met nest en al ingemetseld door een wand van modder en uitwerpselen. Het mannetje haalt voedsel en voedt het vrouwtje en de jongen door een kleine opening. Zodra de jongen kunnen vliegen, wordt de wand opengebroken.
In perioden van droogte slaan olifanten de bast van de baobab open met een slagtanden om het vochtige hout te eten. De babobabs weten dit soort aanslagen meestel te overleven maar lopen hierdoor wel hun vreemde vervormingen op.

Geen reacties

No comments yet.

Leave a comment