Dennis & Lilian reizen door Afrika

Livingstone – Victoria Watervallen – Kasane (ca. 70 km)

Dag 4: Zaterdag 28 mei 2005

De wekker gaat om 6 uur en om kwart over zes hebben we voldoende moed verzameld om onder de dekens vandaan te komen. Tegen 7 uur zitten we aan het ontbijt en om 8 uur vertrekken we voor de 2e keer naar de Victoria Watervallen. Spike (onze truck) kan ons niet bij de ingang afzetten omdat ze met de weg bezig zijn. Voor ons maakt dat niets uit want wij gaan vandaag naar de Livingstonebrug die de spoor/autoverbinding vormt tussen Zambia en Zimbabwe. Lesley spreekt met ons af dat hij ons kwart voor elf weer op de zelfde plaats komt oppikken. Zelf gaat hij tussendoor boodschappen doen en de familie Venema ophalen die niet mee is gegaan naar de watervallen.

entering-zimbabwe.jpg

Wij lopen naar de brug. Om bij de brug te komen moeten we eerst langs de douane. We krijgen een bonnetje waar op staat dat we met 8 personen zijn en een stempel. Dan kunnen we doorlopen naar de brug waar we een fantastisch uitzicht hebben op de waterval. Er is ook een bungeejumpplaats op de brug maar we kunnen niet blijven wachten totdat er iemand gaat springen omdat we op tijd terug moeten zijn. Halverwege de brug is de formele grens tussen Zambia en Zimbabwe. We zijn nu dus ook in Zimbabwe geweest, maar daarvan hebben we geen stempel in ons paspoort. Om terug te komen moeten we weer langs de douane waar we opnieuw een stempel op het bonnetje krijgen. Bij de souvenirkraampjes maken we onze laatste kwacha’s op. We kopen er een verliefd giraffenpaartje van.

veerboot-zambezi.jpg

Vanaf de watervallen rijden we over een slechte asfaltweg naar de grens van Zambia. Hier krijgen we een exit-stempel in ons paspoort en kunnen we gebruik maken van het toilet (dat heel smerig is). Daarna varen we met de veerboot de Zambezi over om ons aan de overkant te melden bij de grenspost van Botswana. Hier krijgen we weer een paar nieuwe stempels in het paspoort en moeten we door een voetenbadje met ontsmettingsmiddel lopen i.v.m. MKZ-gevaar. Bij de grensposten en het wachten op de veerboot hebben we wat tijd verloren dus we rijden snel door naar de camping (Chobe Safari Lodge) waar we les krijgen in het tent opzetten. Het zijn mooie ruime tenten die gemakkelijk op te zetten zijn.  De slaapmatjes die op het dak van de truck in een grote kist meereizen zijn ca. 5 cm dik of dun … ’t is maar hoe je het bekijkt.Ondertussen heeft Lesley de lunch voorbereid. Hij noemt het een eenvoudige lunch maar wij vinden hem best uitgebreid. De lunch bestaat uit brood, kaas, worst, tomaat, uienringen, sla etc. Na de late lunch rijden we snel terug naar Kasane waar we Botswaanse Pulan halen en bij de Spar wat inkopen doen.

nijlpaarden.jpg

We gaan snel terug naar de camping om daar met een boot een gamecruise over de Chobe-rivier te doen. Deze rivier vormt hier de grens tussen Botswana en Angola. Vanaf de boot zien we veel dieren die we ook van dichtbij kunnen fotograferen. We zien o.a. olifanten, nijlpaarden, krokodillen en veel vogels zoals de Afrikaanse visarend, ganzen, ooievaars, witte reigers, ijsvogeltjes. Er zwommen zelfs een paar nijlpaarden vlak langs de boot en we zien ook een stel parende olifanten. In het water van de rivier drijft ook een dode olifant. Volgens onze gids is deze olifant slechts een paar dagen geleden gestorven, hij vermoedt dat het door ouderdom is gekomen.

parende-olifanten.jpg

Bij terugkomst op de camping is Lesley al bezig om een heerlijke spaghetti Bolognese klaar te maken. Die hebben we gezellig rondom het kampvuur opgegeten. Na het eten merken we dat één van de cijferslotjes van onze rugzakken niet meer open wil. Waarschijnlijk is hij per ongeluk op een andere cijfercode komen te staan. Gelukkig hebben Lesley en Thabani in hun gereedschapskist een grote nijptang waarmee Dennis het slotje gelukkig kan openknippen. Na deze kleine crisis nemen we een heerlijke hete douche en gaan we nog even gezellig rondom het kampvuur zitten kletsen terwijl ik ondertussen mijn dagboekje een beetje bijwerk.

Op de camping lopen wrattenzwijntjes rond maar ook de zebramangoeste leeft er met een vrij grote groep.

1 Comment(s)

 1. Comment by Trude Poorter op zaterdag 22 september 2007 om 12:35 uur

  Hoi Dennis& Lilian,
  een interessant reisverslag!wij willen ook met een groep van 7 personen naar de Victoria Falls.
  dit verslag inspireert ons!
  Mijn vraag:kun je makkelijk kamperen in Zambia?
  hoe hebben jullie dat geregeld?
  wat zijn jullie ervaringen?
  En zijn er veel kampeerterreinen?Namen jullie zelf een tent mee of moest je die huren,zoals in jullie verslag?
  Vriendelijke groet,
  Trude

Leave a comment