Dennis & Lilian reizen door Afrika

Welkom!

Welkom op onze Afrika-website!

Op deze site kun je allerlei informatie vinden over de reis die wij in 2005 hebben gemaakt door het zuidwestelijke deel van het Afrikaanse continent.

Blader lekker door het weblog om ons reisverslag en diverse extra informatie te lezen. Je kunt ook de diverse categorieën aanklikken om alleen de informatie uit die categorie te lezen.

Verder vind je aan de linkerzijde onder het kopje Pagina’s nog diverse speciale pagina’s waaronder een pagina waarop de videofilm van onze reis is te zien en een pagina met een fotoalbum. Ook een kort verhaaltje over onszelf en meer informatie over de route en het programma kun je hier vinden. Via de pagina “De dieren” kom je bij de informatiepagina’s met meer informatie over alle dieren die wij gezien hebben.

De allerlaatste pagina is het Gastenboek. We zouden het leuk vinden als je een berichtje achterlaat in ons gastenboek en laat weten wat je van deze website vindt.

Dennis & Lilian

Amsterdam – Frankfurt – Johannesburg

Dag 1: Woensdag 25 mei 2005

Het is 3 uur ’s middags. 5 dagen geleden stonden we nu tegenover elkaar in het stadhuis om elkaar trouw te beloven. Nu lopen we met volle bepakking richting het station. Onze huwelijksreis is begonnen!

apeldoorn.jpg

Om half 4 vertrekken we met de trein naar Schiphol. Daar staat al een Djoser-medewerker klaar met de tickets. Het inchecken gaat lekker snel en om iets over vijven zitten we achter een bord met spareribs en een groot glas verse vruchtensap. Dennis wil als we 12½ jaar getrouwd zijn ook nog weten welke smaak vruchtensap het was. Ik heb sinaasappelgrapefruit gekozen.

Daarna naar de gate (B9) om te wachten tot we kunnen instappen. Bij de gate ontmoeten we alvast de eerste groepsgenoten voor de komende 3½ week. We vertrekken  mooi op tijd richting Frankfurt en zien onderweg de Veluwe onder ons doorglijden. We kunnen zelfs Apeldoorn zien liggen met het Klaverblad (A1/A50) en La Tour op Apeldoorn Noord. Erg leuk om onze woonplaats vanaf zo’n grote hoogte te zien.

schiphol.jpg

In Frankfurt moeten we ruim anderhalf uur wachten. Inmiddels hebben we al bijna de hele groep ontmoet. Alleen het gezin Venema (5 personen) is al in Afrika dus die ontmoeten we pas later. We zijn niet het enige stel dat op huwelijksreis is. Ook Alco en Marjolijn zijn op 20 05-2005 getrouwd en hebben voor iets anders dan Mexico of de Dominicaanse Republiek gekozen voor hun honeymoon.

Om 22.30 uur zitten we klaar in de boeing 747-400 van Lufthansa om te vertrekking richting Johannesburg. We hebben een vlucht van 8690 km voor de boeg. Na 2 rondjes drinken en een warme maaltijd gaan de lichten uit voor de nacht.

Frankfurt – Johannesburg – Livingstone

Dag 2: Donderdag 26 mei 2005

We hebben nog best een aantal uurtjes geslapen vannacht. Alleen wel jammer dat ze ons vanwege de turbulentie wakker moesten maken voor een riemencontrole.
Rond 6 uur begint de lucht rood te kleuren en komt de zon op. Al snel volgt het ontbijt. De crêpe met groenten die er als warme hap bij zit smaakt voor geen meter maar dat heb je wel vaker met “vliegtuigvoer”.

Aangekomen in Johannesburg moeten we eerst door de douane om een visumsticker en een stempel in ons paspoort te halen. Daarna kunnen we bij de balie van Nation Wide onze tickets voor het laatste stukje ophalen. We hebben op de luchthaven gelijk maar even wat Zuid-Afrikaanse Rands gepind. Makkelijk om even onze drinkwatervoorraad aan te vullen en een kop cappucino te betalen. En natuurlijk ook makkelijk voor als we straks aan het eind van de trip weer terugkomen in Zuid-Afrika.

johannesburg.jpg

Een uurtje later checken we in voor de vlucht naar Livingstone. We moeten weer langs de douane om een uitreisstempel in het paspoort te halen. In het vliegtuig zitten we helemaal achterin waar we lekker veel beenruimte hebben. Afrika is echt mooi vanuit de lucht. Het landschap is heel anders dan bij ons in Europa.

In Livingstone landen we op een klein vliegveld waar lange rijen staan voor de douane. We moeten doorgeven waar we in Zambia zullen verblijven en zuigen ter plekke de naam van een camping uit onze duim. We krijgen er weer een nieuwe stempel bij in ons paspoort en kunnen onze bagage ophalen die er erg snel is.

Zowel binnen als buiten kunnen we niemand van de reisorganisatie vinden. Er staat ook nergens een grote gele truck op het parkeerterrein. We wachten geduldig en bellen ondertussen even naar huis om te melden dat we veilig zijn aangekomen. Na 10 á 15 minuten komt er een grote gele safaritruck het terrein op rijden. Thabani onze chauffeur stelt zich netjes voor en laat zien waar we onze bagage kwijt kunnen.

livingstone-airport.jpg

Het is ongeveer 20 minuutjes rijden naar Zambezi Waterfront Lodge waar we de eerste twee nachten zullen verblijven. De campsite ligt direct aan de oever van de Zambezi. Het is rond 2 uur als we daar aankomen. We zijn nu dus bijna 24 uur onderweg. We hoeven vandaag nog niet zelf onze tenten op te zetten. Verspreid over de camping staan namelijk al tenten op een vlonder voor ons klaar. In elke tent staan twee bedden en een nachtkastje met een lampje erop. Wij krijgen tent “Duiker” toegewezen. Als souvenir hebben we de sleutel van de tent per ongeluk meegenomen. Ik hoop dat ze reservesleutels hebben maar dat zal wel want de bedden werden netjes voor ons opgemaakt.

’s Middags krijgen we een videopresentatie te zien van de activiteiten die we hier in de omgeving kunnen doen. We willen de tocht op de rug van een olifant boeken maar deze is helaas al helemaal volgeboekt voor de volgende dag. De jongen die de trips boekt probeert nog wel of het mogelijk is om de trip in Zimbabwe te doen maar dat wordt allemaal erg prijzig en ingewikkeld i.v.m. de visa die we daar weer voor nodig hebben. We besluiten om als alternatief een gamedrive te boeken voor de volgende ochtend. We moeten morgenochtend om 7 uur klaar staan bij de receptie waar we worden opgehaald.

zambezi-camping.jpg

Vervolgens gaan we naar het terras aan de Zambezi gezeten waar we een paar biertjes drinken en een flinke T-bonesteak naar binnen werken. We zijn moe en kruipen vroeg (19.00 uur) in bed. We hebben vandaag ook ons eerste “wild” gespot. Er zaten wat bavianen in de bomen en er kwam een krokodil voorbij zwemmen. We hebben er alleen nog geen foto’s van gemaakt vandaag.

Livingstone – Game drive & Victoria Watervallen

Dag 3: Vrijdag 27 mei 2005

We hebben vannacht redelijk geslapen. Tegen de ochtend werd het wel een beetje fris en had ik het best wel koud onder mijn deken. Snel een fleecetrui eroverheen gelegd en nog snel even omgedraaid. We moeten vroeg opstaan (kwart voor zes) maar daar hebben we totaal geen moeite mee omdat we gisteren lekker op tijd naar bed zijn gegaan. Om 6 uur sta ik bij de douches. Helaas willen ze niet warm worden … of heb ik te weinig geduld gehad, want het water bij de wastafel wordt wel warm en later zelfs erg heet.

Om 7 uur staan we klaar bij de receptie. We worden opgehaald met een jeep en rijden naar het Mosi-oa-Tunya National Park dat zo goed als naast de camping ligt. De safari begint rustig. We zijn enkele parelhoenders (helmeted guineafowl) een wrattenzwijn (warthog) en een groep impala’s tegengekomen.
Even later zien we ook bavianen (baboons) en groene meerkatten (velvet monkey’s). Na een half uur spotten we de eerste giraffen. Wat een mooie dieren zijn dat. Als ze lopen lijkt het net alsof alles in slowmotion gaat. Vervolgens zien we een groep gnoes (wildebeesten) en een kudde waterbuffels.

witte-neushoorn.jpg

Na lang zoeken zien we ook een groepje olifanten in de bosjes staan. Ook zien we een gier en enkele ijsvogeltjes (die te snel waren om te fotograferen). Onze dag kan helemaal niet meer stuk als we lopend met een ranger op zoek gaan naar een koppeltje witte neushoorns. We kunnen ze tot op een paar meter naderen. Het is echt helemaal geweldig om ze van zo dicht bij te zien. Maar het is ook wel een beetje eng om met mijn rug naar de neushoorn op mijn hurken te gaan zitten voor de foto. Achter mij hoor ik de neushoorn al grazende steeds dichter bij komen. Ik houd Dennis en de ranger goed in de gaten zodat ik kan opspringen als het nodig is.
Dit zijn de laatste twee witte neushoorns van Zambia. Ze proberen om het paar kleintjes te laten krijgen zodat de populatie weer uitgebreid kan worden. Later weer terug in de jeep zien we de neushoorns nog een keer terwijl ze vlak voor ons de weg oversteken.

3olifanten.jpg

Vlak daarna worden we getrakteerd op een groepje van 3 Afrikaanse olifanten (mannetjes) die midden op de weg staan en totaal niet van plan zijn om aan de kant te gaan. Sterker nog … wij moeten zelf achteruit om de olifanten de ruimte te geven. En als er een paar van zulke grote dieren recht voor je staan wil je ook wel zorgen dat je aan de kant gaat.
De gamedrive zou eigenlijk 2 uurtjes duren maar uiteindelijk zijn we pas na 4 uur weer terug op de camping. Daar is de ontbijtboel eigenlijk al afgeruimd maar voor ons worden toch nog 6 Engelse ontbijtjes klaargemaakt inclusief roerei, bacon en witte bonen in tomatensaus. Dat is dus meteen een stevige lunch.

Na een frisse duik in het zwembad gaan we met een groepje met twee taxi’s naar de Victoria Watervallen. We zien aan het begin een van het pad een kraampje waar we poncho’s kunnen huren maar lopen er voorbij omdat we denken dat we die niet nodig zullen hebben. Als we het pad verder volgen en in de richting van de loopbrug komen zien we dat het toch verstandig is om even terug te lopen en een paar poncho’s te huren. We zien er supercharmant uit in de poncho’s maar we zijn blij dat we ze aan hebben. Terwijl we over de loopbrug lopen lijkt het wel of we een stortdouche over ons heen krijgen.

victoriafalls.jpg

De watervallen zijn groot, breed en zeer indrukwekkend. Het water van de Zambezi staat nu ongeveer op z’n hoogst dus er komt heel veel water naar beneden en er hangt dan ook een flinke wolk “spray” om de watervallen heen. We hebben afgesproken dat de taxi’s ons om 4 uur weer ophalen dus besluiten we om vandaag niet meer naar de spoor/verkeersbrug te lopen, dat doen we morgen wel.
Bij de souvenirverkopers kopen we ons eerste olifantje (uit Zambia) voor Judith.

zonsondergang-zambezi.jpg

Weer terug op de camping drinken we wat op het terras waarna we gaan eten. Om zeven uur komt Lesley onze gids om kennis met ons te maken en een briefing te doen over de reis die we gaan maken. Morgen mogen we weer op tijd opstaan want vanaf 7 uur staat het ontbijt voor ons klaar.

We halen aan de bar nog wat te drinken en chips voor morgen en gaan daarna naar onze tent om de tassen in te pakken voor de trip. Om 21.00 uur kruipen we lekker in bed want morgen gaat de wekker weer om zes uur.